”În comunicare ai nevoie să te adaptezi continuu la felul în care tu și copilul tău vă schimbați.”
Vezi tu, între a vorbi și a comunica există o mare diferență și tu deja știi acest lucru, l-ai simțit, l-ai văzut și l-ai auzit prin expresii, cuvinte folosite, tonul vocii, și foarte important prin gesturi și mimica feței.
În acest articol vei descoperi despre modul în care comunicăm cu copiii noștri și cum putem să ne adaptăm la schimbările care apar odată cu creșterea noastră în vârstă, dar și cu creșterea lor.
Știi momentul acela în care tu întrebi cum s-a întâmplat un anume eveniment, situație sau experiență din viața lui și el îți răspunde sec: ”BINE!”.
Ferindu-și privirea de tine, glasul lui abia că se aude, iar pe chipul lui nu se citește pic de bucurie.
Dar momentul în care a greșit, a bat-o în bară din nou... deși tu i-ai explicat în amănunt ce urma să se întâmple, și totuși a greșit iar...
Începi să pui multe întrebări sau o avalanșă de întrebări, și tot ceea ce primești sunt cuvinte monosilabice, un cap lăsat în jos cu ochii în pământ și apoi amuțește. Știi despre ce vorbesc?
Ce e de făcut?
Am creat 7 PAȘI pe care îi poți aplica chiar acum pentru a te adapta și a schimba tot ceea ce ți-am descris până acum.
1. Ce expresii folosești cel mai des în conversațiile cu el?
Aș vrea să răspunzi la această întrebare gândindu-te la discuțiile pe care le-ai avut până acum cu copilul tău. Ia-ți o foaie și notează-le.
2. Cât de des spui tu "e greu", "e dificil", "nu acum", "nu am altă soluție”?
Vreau să îți amintesc că felul în care noi adulții, și mai ales noi părinții, ne exprimăm și ne comportăm pentru ei, copiii noștri, este și va fi mereu un model.
3. Care sunt momentele când spui trebuie să îl conving?
Am auzit de la mulți dintre părinți această expresie ”nu știu cum să îl conving” și tot ce îți voi spune acum este să nu îți mai dorești să îl convingi, ci fă-l curios, fă-l să își dorească.
4. Ce amâni să discuți cu el și de ce?
Tot ceea ce îmi doresc să descoperi aici este motivul tău pentru care amâni.
5. Ce hotărăști pentru el înainte de a discuta și a-l ajuta?
Dorințele și ce visăm pentru copiii noștri sunt motivele pentru care de multe ori hotărâm sau alegem înainte de a afla ce își dorește și ce i-ar fi lui de folos.
6. Cât de des răspunzi în locul lui când este întrebat și observi că întârzie să răspundă?
Ai un copil timid, retras și are nevoie să gândească... Te rog să te oprești o clipă și să te întrebi de ce simți nevoia să răspunzi în locul lui?
7. Cât de mult asculți și cât de mult vorbești în discuțiile voastre?
Aici trebuie să îți recunosc că și eu mai am de lucru la felul în care ascult, am evoluat însă nu am ajuns la cel mai înalt nivel de ascultare.
Poți să îmi spui dacă aplici sau ce ai aplicat până acum și tare mult mi-ar place să primesc și un feedback de la tine, cum te ajută și cât de valoroase sunt aceste articole pentru tine.
De mare ajutor mi-ar fi să aflu cu ce anume te-aș putea ajuta, ce subiect te-ar interesa.
Aștept cu mare drag răspunsul tău.
Poți să îmi scrii pe adresa de email: daniela@danielacandea.com